Retelele sociale si falsa fericire

 

Retelele sociale sunt un spatiu ideal pentru a promova o falsa fericire. Ce ne indeamna sa facem acest lucru?

Nu stiu cum se face, dar inca o data m-am oprit la subiectul “fericire”. Poate pentru ca mai sunt inca atat de multe de spus, fiind ceea ce noi toti cautam sa atingem. De data aceasta, abordez fericirea afisata in mediul virtual. Care uneori este (de ce sa nu recunoastem) o falsa fericire. 

Folosirea retelelor sociale face parte din viata noastra de zi cu zi… Aparent retelele sociale ne ajuta foarte mult in comunicarea si interactiunea noastra. Avem conturi pe retele multiple, considerandu-le utile in primul rand pentru actualizarea informatiilor si a ceea ce ne intereseaza dar si pentru impartasirea gandurilor si experientelor.

Traim intr-o societate in care fericirea este foarte apreciata, oamenii au tendința de a arata ceea ce ei cred cel mai bine despre ei, despre vietile lor, sau chiar ceea ce ar dori sa fie, chiar daca sunt simple dorinte fara intentia clara de a le transforma in realitate. Pare chiar ca avem mai multa grija de profilele noastre decat de noi insine sau de cei dragi noua. Iar plecand de la acest aspect reiese ca noi am fi rezultatul perceptiei celorlati.

Ne intrebam ce ne indeamna pe noi sa postam fiecare moment sau activitate a noastra? De ce conteaza atat de mult sa aratam si de ce conteaza atat de mult sa se vada “bine”? Vrem sa ne evidentiem, aratand cu ajutorul internetului, telefonului, aplicatiilor si al retelelor sociale de la fiecare toana a diminetilor noastre, la fiecare tinuta cu care iesim din casa, la ceea ce mancam in fiecare zi, fiecare achizitie si mai ales fiecare minunata vacanta. Realizam ca ceea ce cautam sa primim sunt mici recompense temporare (gen like-urile), pentru a creste fericirea noastra aparenta?  Nu spun ca asta este un lucru gresit, dar sa nu pierdem din vedere ca nu ne ajuta pe termen lung. Sa constientizam de unde nevoia aceasta de feed-back imediat (cate like-uri, cate comentarii am primit la o postare, cate felicitari de ziua noastra, etc) si de ce tanjim dupa toate acestea pentru a fi bine, a fi fericiti, pentru a ne creste stima de sine.

Am putea sa luam in considerare ca ceea ce transmitem poate afecta susceptibilitatea altor persoane?! Starea de spirit a multor oameni este modificata si conditionata de postarile pe care le vad in retelele sociale. Aratand atat de mult “frumosul” din viata noastra nu este intotdeauna un lucru pozitiv. Uneori ceea ce unii posteaza, ii poate face pe altii sa se simta “insuficient de buni”. Iar cu acest fapt ma intalnesc destul de des in practica mea din cabinet.

Concluzia este ca viata poate fi mult mai frumoasa daca pur si simplu o traim, daca o pastram pentru noi insine, fara a o expune mereu tertilor.

Comments

  1. 6 March 2019 / 12:07

    Hi there! Such a nice post, thank you!

Leave a Reply

Your email address will not be published.