Un grup terapeutic este, inainte de toate, un grup social, in care mai multi indivizi interactioneaza respectand niste norme menite a facilita interactiunea onesta, insotiti de o ghidare adecvata.
Terapia de grup este un sistem de suport si “o oglinda” care permite constientizarea blocajelor personale si depasirea lor. Accentul e pus pe interactiune intre membrii grupului, pe autodezvaluire, invatare din experiente similare (evident niciodata identice). In grup oamenii se simt egali, uniti printr-o suferinta mai mica sau mai mare, ceea ce permite scoaterea mastilor, libertatea de a fi tu insuti si atingerea autenticitatii.
Aceasta forma de terapie ofera fiecarui participant sansa de a produce schimbarile dorite in viata sa, in prezenta altor oameni care se confrunta cu probleme asemanatoare si care au o atitudine sustinatoare. Sunt nenumarate beneficiile care decurg din prezenta atat a grupului, cat si a unuia sau a doi psihoterapeuti, in asistarea persoanei sa depaseasca dificultatile pe care le intampina in viata de zi cu zi. Beneficiul major este de a fi inteles si acceptat. Grupul de terapie asigura sustinere, spatiu de ventilare emotionala, transmitere de informatie, feedback, autocunoastere mediata prin alte persoane si evolutie personala.