“Omul aflat in suferinta este preocuparea principala a psihologiei clinice, iar acest aspect reiese din orice definitie mai veche sau mai noua data acestui domeniu al psihologiei.”

Psihologia clinica si psihodiagnosticul se focuseaza pe evaluarea si intelelegerea tulburarilor psihice. Este preocupata de interactiunile dintre psihic si aspectele fizice, emotionale si sociale cu relevanta in sanatate si bola. Aceasta ramura a psihologiei utilizeaza principiile psihologice cunoscute pentru a ajuta oamenii sa faca fată problemelor relationale, emotionale, fizice apărute de-a lungul vieţii lor.

Astfel, psihologia clinica este un domeniu aplicativ al psihologiei, in folosul psihologului clinician pentru realizarea activitatii principale : evaluarea persoanei, urmata de un plan pentru interventie personalizat.

Conform APA, domeniul psihologiei clinice integreaza stiinta, teoria si practica pentru a intelege, a face predictii si a trata dezadaptarea, dizabilitatea si disconfortul dar şi pentru a promova adaptarea, şi dezvoltarea personala.

Psihologia clinica se focalizeaza pe aspectele intelectuale, emotionale, biologice, psihologice, sociale si comportamentale ale functionarii umane de-a lungul existentei sale, in contexte culturale variate si la toate nivelurile socio-economice.