Adolescenta este o perioada esentiala in procesul de dezvoltare a personalitatii. In aceasta etapa apar schimbari profunde biologice, psihologice si psihosociale. Schimbarea centrala este definirea identitatii de sine.

Psihoterapia poate ajuta adolescentii sa-si inteleaga si sa-și exprime sentimentele si sa-și schimbe comportamentele care ar putea cauza probleme cu prietenii si familia lor, in performantele scolare sau cu modul in care se simt si parerea care o au despre ei insisi . Asigurarea unui ajutor precoce preadolescentilor si adolescentilor cu dificultati emotionale este de obicei mai eficienta decat “asteptarea” trecerii acestei etape. Dificultatile emotionale in timpul copilariei si adolescentei pot avea un efect de durata asupra relatiilor, performantelor scolare si a imaginii de sine in ansamblu. In plus, un copil sau adolescent care primeste suport specializat la inceputul vietii se va simți mai confortabil in cautarea ajutorului mai tarziu, daca apare necesitatea.

Unii parintii pot avea dificultati in a lua decizia de a-si aduce copilul adolescent la terapie, deoarece cred ca il pot stigmatiza, sau au temeri ca se va considera ca au esuat intr-un fel, ca parinte. Insa adolescentii nu cer intotdeauna ajutor cand au nevoie. De aceea, asa cum iti arati grija si dragostea ducandu-i la medic atunci cand nu se simt bine, vei demonstra aceeasi grija si dragoste prin gasirea unui psihoterapeut specializat in lucrul cu adolescentii pentru ai ajuta in problemele emotionale specifice varstei. In plus, anii adolescentei ai unui copil sunt natural atat de turbulenti, incat pot provoca anxietate, confuzie si presiune atat la adolescent, cat si la parinte. Veniti impreuna la terapeut si veti vedea ca lucrurile nu sunt chiar asa de dificile, precum par.