Autoingrijirea emotionala sau cum sa iti asculti vocea interioara

Se intampla in fiecare an. Majoritatea oamenilor devin entuziasmati de intrarea in noul an si folosesc orice oportunitate de a-si seta obiective, planuri si vise. Listate chiar. Noul cuvant este : rezolutii. Este momentul sa reflectam asupra schimbarilor pe care vrem sau avem nevoie sa le facem si sa ne provocam inca o data, constienti fiind ca noi suntem arhitectii vietii pe care o traim.

Eu o sa va vorbesc despre un altfel de obiectiv. Nu unul pentru un an, ci pentru o viata: Autoingrijirea emotionala

Va avertizez ca o sa urmeze un sir de intrebari, insa scopul lor este al autoanalizei si al constientizarii. Ma intreb deci, pe cate astfel de liste se gaseste si intentia de autoingrijire? Dar intentia ca in perioada urmatoare sa fiu mai atent(a) la mine si la emotiile mele? Stiu ce inseamna sa am grija de mine emotional?!

Ai suferit vreodata din punct de vedere emotional? Ai experimentat o durere sufleteasca pe care nu ai reusit sa o descrii sau sa afli de unde a pornit? A fost vorba de un sentiment de gol interior pe care nu l-ai putut umple cu nimic oricat ai incercat? Sau poate ai simtit tristete, sau disperare, sau lipsa de speranta… Daca nu te-ai identificat deloc cu cele scrise mai sus, nu exista oare posibilitatea sa-ti fi blocat complet sentimentele? Poate candva ai conluzionat, in mod constient sau inconstient, ca este prea dureros sa mai simti ceva, asa ca ai preferat sa iti blochezi complet aceste emotii, trecand pe modul de supravietuire. Sau oare nu te-ai deconectat de sinele tau real, de teama simtamintelor autentice?

Orice sentiment neplacut, conflictual, care ne da o stare de discomfort si agitatie interioara, reprezinta vocea naturii noastre emotionale. Prin “voce interioara” se poate intelege orice emotie neplacuta care continua sa apara in noi. Aceasta voce striga pentru a fi auzita, recunoscuta si vindecata.

Cu siguranta exista persoane, ce duc o viata echilibrata si chiar daca exista aspecte ce trebuiesc imbunatatite, isi stabilesc aceasta intentie si schimba indezirabilul.

Dar daca te afli in cautarea raspunsurilor care sa te ajute sa identifici vocea ta interioara, sau iti doresti sa constientizezi ceea ce simti, atunci cu siguranta in capul listei de rezolutii se va gasi autoingrijirea emotionala.

Constientizarea emotiilor noastre este absolut esentiala daca dorim sa efectuam schimbarile necesare si sa iesim din vechile tipare comportamentale.

Ce inseamna sa am grija de mine emotional?

  • Sa am grija de mine emotional inseamna ca am luat decizia ca este ok sa simt (emotiile).
  • Recunosc cand ma simt furios si accept aceasta emotie fara autoinvinuire sau rusine. Cu totii ne infuriem cateodata, insa important este sa constientizam ce facem noi cu furia (sau ce face furia cu noi?!).
  • Identific cand ma simt ranit si accept aceste emotii fara sa incerc sa pedepsesc sursa suferintei mele.
  • Recunosc si simt frica cand aceasta apare. Frica nu inseamna sa ma blochez, sa ma opresc, ci sa pot sa merg cu ea de mana, mai departe.
  • Imi dau voie sa simt bucurie, fericire si dragoste cand aceste sentimente sunt disponibile.
  • Sa am grija de emotiile mele inseamna ca imi dau voie sa stau cu trairile mele emotionale pana cand vine vremea sa le eliberez si sa trec mai departe, la urmatoarele.
  • Recunosc ca uneori emotiile mele ma ajuta sa vad realitatea, dar si ca uneori, emotiile si sentimentele mele pot fi inselatoare. Ele sunt foarte importante, dar nu le pot lasa sa ma controleze. Pot sa simt si sa gandesc.
  • Pot sa vorbesc despre emotii si sentimente cand este adecvat si un cadru securizant.
  • Caut si cer ajutor sau ghidare daca raman blocat in anumite emotii si stari.
  • Sunt deschis catre lectiile pe care emotiile mi le ofera. Dupa ce simt, accept si eliberez…ma intreb ce am nevoie, in termeni de a avea grija de mine.
  • Sa am grija de mine emotional, inseamna ca eu pretuiesc, pastrez, explorez si hranesc partea emotionala din mine.
  • Voi incerca sa pastrez echilibru imbinand emotiile cu ratiunea, dar nu voi permite intelectului sa acopere acea parte emotionala a mea.
  • Sa fiu constient de trebuintele mele psihologice :atentie, acceptare, afectiune, apreciere si permisiune.
  • Incepand de astazi voi avea grija de mine si de emotiile mele. Voi fi deschis si voi accepta acea parte emotionala din mine si din ceilalti.
  • Recunosc si apreciez evenimentele sincronistice din viata mea (nimic nu e intamplator).

Acum nu-ti mai ramane altceva decat sa-ti setezi aceste obiective si apoi sa continui sa pui in practica toate acestea.

Haideti sa (re)invatam ingrijirea emotionala si sa incepem cu propria persoana. Sa ascultam regulat la vocea interioara si sa vedem ce are ea de spus. Nu pierde din vedere scopul acestui obiectiv de viata: sa constientizezi din ce in ce mai mult ce ai nevoie si cine esti cu adevarat!

Leave a Reply

Your email address will not be published.